29 Ekim 2012 Pazartesi

Lenfadenopati Nedenleri Nelerdir

Bir önceki konumuz Lenfadenopati nedir ..

Lenfadenopati Nedenleri


1- İNFEKSİYÖZ NEDENLER

A)Viral: CMV, EBV infeksiyonları, hepatitler, herpes simpleks, varisella zoster, rubella, kabakulak, adenovirus, HIV, virus aşıları, epidemik keratokonjuctivit.

B)Bakteriyel: Streptokok, stafilokok, kedi tırmığı hastalığı, bruselloz, tularemi, salmonella sepsisi, tüberküloz, atipik mikobakteri infeksiyonları, sifiliz, difteri, lepra, şankroid, lokal abse ve infeksiyonlar,  infeksiyonlar, lenfogranuloma venorum.

C) Paraziter: Toksoplazma, leishmania, flaria, trypanazoma.

D) Fungal: Histoplazma, koksidomikoz, parakoksidomikoz.

E) Riketsiyal: Tifüs
F) Klamidyal: Lenfogranuloma venerum, trahom

     2- İMMUNOLOJİK HASTALIKLAR

R.artrit, Juvenil romatoid artrit, mikst bağ dokusu hastalığı, SLE, Sjogren sendromu, dermatomyozit, serum hastalığı, ilaç hipersensitivitesi ( difenil hidantoin, allopurinol, hidralazin, primidon, karbemezepin, altın tuzları), anjioimmunoblastik lenfadenopati, primer bilier siroz, Graft versus host hastalığı, Castleman hastalığı.

               

 3- MALİGN HASTALIKLAR
A)Hematolojik : Hodgkin ve Hodgkin dışı lenfomalar, akut lenfoblastik lösemi, kronik lenfositik lösemi, tüylü hücreli lösemi, Waldenström makroglobulinemisi.
B) Nonhematolojik: Solid tümör metastazları
                 4- LİPİD DEPO HASTALIKLARI (Gaucher, Febry, Nieman-Pick hastalıkları)
                 5- ENDOKRİN HASTALIKLAR (Hipertiroidi)
                 6- DİĞER NEDENLER Sarkoidoz, lenfomatoid granulomatozis, Ailesel Akdeniz ateşi (FMF), şiddetli hipertriglisreidemi, lenf nodlarının inflamatuar pseudotümörü, sinüslerin damarsal transformasyonu, dermatopatik lenfadenitis, malign histiositozis, amiloidoz, Langerhans hücreli histiositozis, Kawasaki hastalığı.
                 Lenfadenopatili hastanın öykü ve fizik muayenesinden sonra laboratuar incelemeleri gereklidir. Hemogram, sedimantasyon ve periferik yayma hematolojik hastalıkların ve infeksiyöz mononükleozun tanısında değerlidir. Virüs, bakteri ve parazitler için serolojik tetkikler ve kültürler tanıda yardımcı olmaktadır. Bağ dokusu hastalıkları için antinükleer antikor (ANA), anti-dsDNA ve cilt biopsileri, hipertiroidi için tiroid işlev testleri, sarkoidoz için skalen biopsi, kan ACE düzeyleri, BAL sıvısında CD4/CD8 oranı, tüberküloz için PPD testleri gerekebilir. Akciğer grafisi tüberküloz, akciğer karsinomu, lenfoma, metastazlar için tanıda yardımcıdır. Diğer görüntüleme incelemeleri olan ultrasonografi, tomografi ve magnetik rezonans bazı hastalıkların tanısında yardımcı olmaktadır. Bu incelemelere karşın tanı konamayan hastalara lenf bezi biopsisi yapılmalıdır. Aspirasyon biopsisi yapılabilirse de kesin tanı total eksizyon ile yapılmalıdır. 2 haftadan uzun süren ve 2 cm’den büyük lenfadenopatilere diğer incelemeler ile tanı konulamadığı durumlarda biopsi yapılmalıdır. Yine soliter, sert lenfadenopatilere, supraklavikuler lenf bezlerine, lenfoma ya da malignite şüphesi bulunan lenfaednopatilere biopsi yapılmalıdır. Yapılan bir çalışmaya göre tüm lenfadenopatileri ancak %5’inden azına lenf bezi biopsisi gerektiği  anlaşılmıştır. Lenfadenopatilerin tedavisi hastalığın etiolojisine yönelik olmalıdır.  Fmf Nedir .





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder